Socrative online stemkastjes voor smartphones


Socrative : live voortgang bekijkenSocrative , de online stemkastjes-tool, is nu voor iedereen beschikbaar. De website biedt docenten een mogelijkheid om de kennis van leerlingen te toetsen. Dit kan op twee manieren. Enerzijds is het mogelijk vooraf een quiz te ontwikkelen die de leerlingen in eigen tempo af kunnen nemen, of in het tempo wat door de docent wordt bepaald. Daarnaast biedt Socrative de mogelijkheid om tussendoor mondeling een vraag in de groep te gooien waarop de leerlingen moeten reageren. Mijn verwachtingen waren hooggespannen en zijn grotendeels waargemaakt.

De leerlingen “loggen in” door zich met hun smartphone aan te melden bij het internetlokaal. Er is geen registratie vereist, dus het is heel makkelijk voor de leerlingen.

Vandaag heb ik bij mijn klas de mogelijkheden getest. Het grote probleem was dat de leerlingen met Blackberry toestellen de website m.socrative.com niet helemaal te zien kregen. Alleen iphones deden het wel, waardoor het aantal deelnemende leerlingen gering was. Blackberry is erg populair ivm de lage prijsstelling.

Bij de korte quiz die ik had gemaakt, kon ik als docent live de voortgang en de score bijhouden: een fantastische toepassing. Het tempo kan door de docent bepaald worden, of door de leerlingen zelf. Daarnaast kan een  quiz ook als “race” beschikbaar gesteld worden. Een leuk gaming element die goed is voor de competitieve drive van de leerlingen.Socrative: waar of niet waar

De andere functie van “even een vraag in de groep gooien” is erg goed voor meer interactie tijdens de les. De leerlingen houden hun mobiel in de buurt en zodra je het als docent nodig vind kun je een meerkeuze, open of waar/nietwaar vraag stellen aan de klas. De klas kan dan reageren en je ziet direct de uitslag.

Voor beide toepassingen geldt dat je op het eind een rapportage kunt laten mailen of afdrukken.

Voordelen:

  • De regie ligt duidelijk bij de docent
  • Makkelijke toegang voor leerlingen (registratie niet nodig)
  • Webbased, dus geen apps nodig

Nadelen

  • Beperkte vraagtypen (meerkeuze en open)
  • Niet mogelijk om afbeeldingen/bronnen bij vragen te tonen
  • Blackberries konden de website niet openen. Iphones deden het wel.

Conclusie:

Socrative is zeker een toepassing die ik blijf gebruiken, op het moment dat het weer werkt voor Blackberry. Dan kunnen de smartphones bijdragen aan interactie in de les en het biedt de leerlingen en docenten de mogelijkheid  te controleren wat er van de les of paragraaf is blijven hangen. Daarnaast vinden de leerlingen het erg leuk om te doen!

Over Sanne

Teacher in Geography, traveller.

Geplaatst op 29 februari 2012, in Apps en tools, tip en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

Plaats een reactie